Ga door naar hoofdcontent
BlogsEen digitaal huis voor je vereniging

Een digitaal huis voor je vereniging

Maandag 16 mei 2022Afbeelding Een digitaal huis voor je vereniging

Waar ben je naar op zoek? Een nieuwe verenigingswebsite of een digitaal verenigingshuis voor je leden?

Die vraag stellen we vaak in gesprekken met onze klanten. Want in dit online-tijdperk ontvangt je  waarschijnlijk meer leden op je website dan in je kantoorpand. En waarom zou je die website dan niet inrichten op basis van dezelfde uitgangspunten als je verenigingskantoor?

Of beter nog: maak van je digitale huis een betere versie van je verenigingskantoor.

Denk bijvoorbeeld aan een digitaal huis waar je leden, en natuurlijk ook andere gasten, op bezoek komen om rustig naar informatie te zoeken in het informatiecentrum, of rond te struinen in een bibliotheek met kennis en vakinhoud; het cursuscentrum bezoeken voor bijscholing en het genereren van de broodnodige studiepunten, of voor het deelnemen aan werkgroepen en het ontmoeten van medeleden.

Zo’n digitaal huis is een echte toegevoegde waarde voor het lidmaatschap. Maar het vraagt ook wat van de vereniging.

Digitale verenigingshuis

Als eerste is een kleine denkomslag nodig. Want iedereen accepteert dat een kantoorpand elke maand aardig wat geld kost. En dat het pand dagelijks of wekelijks moet worden schoon gemaakt. En dat er onderhoudskosten zijn, kosten voor investeringen in nieuw meubilair, een printer en noem maar op. En dat het een beetje sfeervol moet zijn. Zodat je leden zich er thuis voelen.

De verenigingswebsite daarentegen wordt nog te vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Als een kostenpost. En dus niet als een investering in ledenwaarde. Of in gastvrijheid. En dat is jammer. Want het gevolg is dat leden bij veel verenigingen digitaal binnen komen in een verouderd huisje. Slecht onderhouden, matig schoon gemaakt, met een bibliotheek waar je niets kunt vinden en een informatiecentrum met versleten tapijt. Wat zegt dat over je gastvrijheid? En over hoe serieus je je leden neemt. En andersom: welk beeld denk je dat leden aan een bezoek over houden?

Waar het om gaat is dat je verenigingswebsite in deze digitale tijden, of je het nou wilt of niet, eenvoudigweg je digitale verenigingshuis ís. Je leden ervaren dat zo en verwachten een welkome ontvangst en ze willen er vinden waar ze naar op zoek zijn. Misschien lopen ze maar een keer of vier per jaar bij je binnen, maar als dat vier keer tot een teleurstelling leidt staat het lidmaatschap op de tocht. Zo simpel is het.

Je digitale verenigingshuis is dus minstens zou belangrijk als je fysieke kantoor. En dus moet je er op het niveau van budget en organisatie net zo stevig op in zetten. Eén keer in de vijf jaar een nieuwe website met af en toe wat nieuwe content is echt niet voldoende om je leden gastvrij en met de juiste beleving te ontvangen.

Wij helpen verenigingen met het ontwikkelen van een gastvrij digitaal verenigingshuis vol mogelijkheden waar leden blij van worden. Onze Hello Members software bevat alle functies die nodig zijn om een digitaal clubhuis te bouwen waar je leden graag en vaak op bezoek komen. En is er een beperkt budget dan kunnen we onze online verdienmodellen inzetten om je budget te vergroten zodat je een volwaardige verbouwing van je digitale clubhuis kunt realiseren